Adobe tégla / Földtégla / Vályogtégla / Szárított tégla

 

Tégláink kizárólag természetes alapanyagokból állnak: agyag, szalma, fűrészpor, kézzel készített és napon szárított téglák.

3DF 900 Adobe Brick

3DF 900 Adobe tégla

 • Standard: DIN 18945
  Formátum (DIN 18945 szerint) 2DF (24,5 cm x 17,5 cm x 11,5 cm)
  Sűrűségi osztály 0,9
  μ érték 5/10
  Hővezető képesség ( 𝑊/m-K ) 0,30
  Építőanyag osztály: B2
2DF 900 Mud Brick

2DF 900 Adobe tégla

 • Szabvány: DIN 18945
  Alkalmazási osztály: AK II
  Formátum (DIN 18945 szerint) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Sűrűségi osztály: 1,6
  μ érték 5/10
  Hővezető képesség ( 𝑊/m-K ) 0,73
  Építőanyag osztály: A1
2DF 700 Sun dried brick

2DF 700 Adobe tégla

 • Szabvány: DIN 18945
  Formátum (DIN 18945 szerint) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Sűrűségi osztály 0,7
  μ érték 5/10
  Hővezető képesség ( 𝑊/m-K ) 0,21
  Építőanyag osztály: B2

Meséljen nekünk a projektjéről, lehet, hogy tudunk segíteni és agyaganyagokat tudunk biztosítani Önnek.

Mik azok a szárított téglák és miből készülnek?

A szárított tégla, más néven vályogtégla vagy napon szárított tégla olyan építőanyag, amely agyag, víz és szerves anyagok, például szalma, fapor vagy más kötőanyagok keverékéből készül, hogy javítsa a kötési tulajdonságait és általános szilárdságát. Ezeket a téglákat úgy alakítják ki, hogy az agyagkeveréket tömbökké formálják, és hagyják, hogy a nap alatt természetes módon megszáradjanak és megkeményedjenek.

 

A szárított téglák előnyei:

Környezetbarát: A szárított téglák fenntartható építési lehetőséget jelentenek, mivel helyben rendelkezésre álló anyagokat használnak fel.

Energiahatékony: A szárított téglák jó hőtömeggel rendelkeznek, ami segít szabályozni a beltéri hőmérsékletet, és csökkenti a fűtési vagy hűtési igényt.

Alacsony költségek: A vályogtéglák alapanyagai gyakran bőségesek és olcsók, így költséghatékony választás az építkezéshez.

Sokoldalúság: A vályogtéglák könnyen alakíthatók különböző méretű és formájú falak, boltívek és egyéb építészeti elemek létrehozásához.

Nem mérgező: Az Adobe téglák nem mérgezőek, és nem bocsátanak ki káros vegyi anyagokat a környezetbe vagy a beltéri levegőbe.

Természetes esztétika: A vályogtéglák földszerű megjelenése rusztikus és vizuálisan vonzó megjelenést kölcsönözhet az épületeknek.

Az Adobe téglák hátrányai:

Tartósság: A szárított téglák idővel erodálódhatnak vagy romolhatnak, különösen nedves éghajlaton, hacsak nem tartják megfelelően karban őket.

Vízzel szembeni érzékenység: A szárított téglákat károsíthatja a túlzott nedvesség, ezért a vízszigetelés és a megfelelő vízelvezetés létfontosságú.

Munkaigényes: Az Adobe téglák gyártása és a belőlük épített épületek kivitelezése munkaigényes lehet, mivel a téglákat egyenként kell megformázni és szárítani.

Korlátozott szerkezeti szilárdság: Míg a vályogtéglák kisebb épületek esetében megfelelő szilárdságot biztosíthatnak, addig nagyobb vagy többszintes szerkezetek esetében további megerősítés nélkül nem feltétlenül alkalmasak.

Tűzérzékenység: A szárított téglák természetüknél fogva nem tűzállóak, és az intenzív hő hatására károsodhatnak.

 

Mire használják a szárított téglákat?

A vályogtéglákat falak, épületek és egyéb szerkezetek építésére használják. Történelmileg a világ különböző kultúráiban használták őket lakások, vallási épületek és egyéb építészeti projektek építéséhez. Manapság gyakrabban használják őket

 

Erősek az Adobe téglák?

A vályogtéglák közepes szilárdságúak, egyszintes vagy alacsony építményhez alkalmasak. Erősségük azonban nem hasonlítható össze az olyan modern építőanyagokkal, mint a beton vagy az acél.

 

Mennyire erősek a szárított téglák?

A vályogtéglák szilárdsága olyan tényezők alapján változhat, mint az agyag minősége, a szárítási folyamat és a kötőanyagok, például a szalma jelenléte. Általában kisebb szilárdsággal rendelkeznek a hagyományos téglákhoz képest.

 

Mennyi ideig tartanak a szárított téglák?

A vályogtéglák élettartama olyan tényezőktől függ, mint az éghajlat, a karbantartás és a nedvességnek való kitettség. A megfelelően karbantartott vályogtégla szerkezetek több évtizedig vagy akár tovább is eltarthatnak.

 

Ki használta a vályogtéglákat épületek készítéséhez?

Számos ősi civilizáció, köztük az egyiptomiak, a mezopotámiaiak és a különböző régiókban élő őslakosok is használtak vályogtéglát épületek és építmények építéséhez.

 

Vízállóak-e az Adobe téglák?

A vályogtéglák nem eleve vízállóak. Felszívhatják a vizet, és meggyengülhetnek, ha túlzott nedvességnek vannak kitéve. A vízkárok megelőzéséhez megfelelő tömítési és vízszigetelési technikákra van szükség.

 

A vályogtéglák feloldódnak a vízben?

A vályogtéglák megromolhatnak, ha tartós nedvességnek vannak kitéve, de nem oldódnak fel, mint egy oldható anyag. Ehelyett erodálódhatnak és elveszíthetik szerkezeti integritásukat.

 

A vályogtéglák fenntarthatóak?

Igen, a vályogtéglák fenntarthatónak számítanak, mivel helyben rendelkezésre álló anyagokat használnak, az előállítás során alacsony az energiafogyasztásuk, és a környezetre gyakorolt hatásuk minimális a nagyobb erőforrás-igényű építőanyagokhoz képest.

 

A vályogtéglák tűzállóak?

A vályogtéglák természetüknél fogva nem tűzállóak, és magas hőmérséklet hatására károsodhatnak. Tűzállóságuk azonban tűzálló adalékanyagok vagy bevonatok hozzáadásával javítható.

 

Hogyan készülnek a vályogtéglák?

A vályogtéglák föld vagy agyag vízzel való keverésével készülnek, hogy sárszerű állagú legyen. Ezt a keveréket téglává formálják, és hagyják a napon megszáradni. Néha szerves anyagokat, például szalmát adnak hozzá a szilárdság javítása és a repedések megelőzése érdekében.

 

Hogy hívják a vályogtéglát?

Az Adobe téglákat általában “vályogtéglának”, “szárított téglának” vagy “földtéglának” nevezik.

 

Mi az a vályogtéglaház?

A vályogtéglaház olyan lakástípus, amely elsődleges építőanyagként vályogtéglából épül. Ezek a házak jellegzetes földes megjelenésűek, és gyakran a hagyományos és fenntartható építészethez társítják őket.

ClayExpert

Surowe 8

14-400 Pasłęk

Poland