Adobe opeke / Zemeljske opeke / Blatne opeke / Sušene opeke

 

Naše opeke so sestavljene izključno iz naravnih sestavin: gline, slame in žagovine ter so ročno izdelane in posušene na soncu

3DF 900 Adobe Brick

3DF 900 Adobe opeka

 • Standard: DIN 18945
  Format (po DIN 18945) 2DF (24,5 cm x 17,5 cm x 11,5 cm)
  Razred gostote 0,9
  Vrednost μ 5/10
  Toplotna prevodnost ( 𝑊/m-K ) 0,30
  Razred gradbenega materiala: B2
2DF 900 Mud Brick

2DF 900 Adobe opeka

 • Standard: DIN 18945
  Razred uporabe: AK II
  Format (po DIN 18945) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Razred gostote 1,6
  Vrednost μ 5/10
  Toplotna prevodnost ( 𝑊/m-K ) 0,73
  Razred gradbenega materiala: A1
2DF 700 Sun dried brick

2DF 700 Adobe opeka

 • Standard: DIN 18945
  Format (po DIN 18945) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Razred gostote 0,7
  Vrednost μ 5/10
  Toplotna prevodnost ( 𝑊/m-K ) 0,21
  Razred gradbenega materiala: B2

 

Povejte nam o svojem projektu, morda vam bomo lahko pomagali in vam zagotovili glinene materiale.

Kaj so suhe opeke in iz česa so narejene?

Sušene opeke, znane tudi kot adobe opeke ali na soncu sušene opeke, so gradbeni materiali, izdelani iz mešanice gline, vode in organskih materialov, kot so slama, lesni prah ali druga veziva, ki izboljšajo njene vezivne lastnosti in splošno trdnost. Te opeke se oblikujejo tako, da se mešanica blata oblikuje v bloke ter se posuši in strdi na soncu.

 

Prednosti posušene opeke:

Okolju prijazne: Sušena opeka je trajnostna možnost gradnje, saj uporablja lokalno razpoložljive materiale.

Energetska učinkovitost: Sušena opeka ima dobro toplotno maso, kar pomaga uravnavati temperaturo v prostorih in zmanjšuje potrebo po ogrevanju ali hlajenju.

Nizki stroški: Materiali za blatne opeke so pogosto na voljo v izobilju in poceni, zato so cenovno ugodna izbira za gradnjo.

Vsestranskost: Opečne zidake je mogoče enostavno oblikovati v različne velikosti in oblike za izdelavo sten, obokov in drugih arhitekturnih elementov.

Nestrupeni: Adobe opeke niso strupene in ne sproščajo škodljivih kemikalij v okolje ali zrak v zaprtih prostorih.

Naravna estetika: Zaradi zemeljskega videza blatnih opek lahko stavbe izgledajo rustikalno in vizualno privlačno.

Slabosti Adobe opeke:

Trajnost: Sušene opeke lahko sčasoma erodirajo ali propadejo, zlasti v vlažnem podnebju, če niso ustrezno vzdrževane.

Občutljivost na vodo: Suho opeko lahko poškoduje prekomerna vlaga, zato sta ključnega pomena hidroizolacija in ustrezno odvodnjavanje.

Zahtevna za delo: Izdelava Adobe opeke in gradnja stavb z njo je lahko delovno intenzivna, saj je treba opeko oblikovati in sušiti posamično.

Omejena strukturna trdnost: Medtem ko lahko blatne opeke zagotavljajo ustrezno trdnost za manjše stavbe, pa brez dodatne ojačitve morda niso primerne za večje ali večnadstropne stavbe.

Občutljivost na požar: Sušene opeke niso naravno odporne proti ognju in jih lahko poškoduje močna vročina.

 

Za kaj se uporabljajo suhe opeke?

Sušene opeke se uporabljajo za gradnjo zidov, stavb in drugih konstrukcij. V preteklosti so jih v različnih kulturah po vsem svetu uporabljali za stanovanja, verske zgradbe in druge arhitekturne projekte. Danes se pogosteje uporabljajo v

 

Ali so Adobe opeke močne?

Blatne opeke imajo zmerno trdnost in so primerne za enonadstropne ali nizke konstrukcije. Vendar njihova trdnost ni primerljiva s sodobnimi gradbenimi materiali, kot sta beton ali jeklo.

 

Kako močne so suhe opeke?

Moč blatnih opek se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so kakovost gline, postopek strjevanja in prisotnost veziv, kot je slama. Na splošno je njihova trdnost v primerjavi z običajnimi opekami manjša.

 

Kako dolgo trajajo suhe opeke?

Življenjska doba blatnih opek je odvisna od dejavnikov, kot so podnebje, vzdrževanje in izpostavljenost vlagi. Ustrezno vzdrževane strukture iz blatne opeke lahko trajajo več desetletij ali celo dlje.

 

Kdo je uporabljal blatne opeke za gradnjo stavb?

Mnoge starodavne civilizacije, vključno z Egipčani, Mezopotamci in domorodnimi ljudstvi v različnih regijah, so za gradnjo stavb in struktur uporabljale blatne opeke.

 

Ali so opeke Adobe vodoodporne?

Blatne opeke niso vodoodporne že same po sebi. Lahko absorbirajo vodo in oslabijo, če so izpostavljene prekomerni vlagi. Za preprečevanje poškodb zaradi vode so potrebne ustrezne tehnike tesnjenja in hidroizolacije.

 

Ali se blatne opeke raztopijo v vodi?

Blatne opeke se lahko poslabšajo, če so izpostavljene dolgotrajni vlagi, vendar se ne raztopijo kot topna snov. Namesto tega lahko erodirajo in izgubijo strukturno celovitost.

 

Ali so suhe opeke trajnostne?

Da, blatne opeke veljajo za trajnostne zaradi uporabe lokalno dostopnih materialov, majhne porabe energije med proizvodnjo in minimalnega vpliva na okolje v primerjavi z gradbenimi materiali, ki zahtevajo več virov.

 

Ali so blatne opeke odporne proti ognju?

Blatne opeke niso naravno ognjeodporne in jih lahko poškodujejo visoke temperature. Vendar pa lahko njihovo odpornost proti ognju izboljšamo z dodajanjem požarno odpornih dodatkov ali premazov.

 

Kako se izdelajo blatne opeke?

Blatne opeke so narejene z mešanjem zemlje ali gline z vodo, da nastane blatu podobna konsistenca. Ta mešanica se oblikuje v opeko in posuši na soncu. Včasih se dodajo organski materiali, kot je slama, da se izboljša trdnost in prepreči razpokanje.

 

Kako se imenujejo opeke iz adobe?

Opeka Adobe se običajno imenuje “blatna opeka”, “posušena opeka” ali “zemeljska opeka”.

 

Kaj je hiša iz zemeljskih opek?

Hiša iz blatnih opek je vrsta stanovanjske hiše, zgrajene iz blatnih opek kot osnovnega gradbenega materiala. Te hiše imajo izrazito zemeljski videz in jih pogosto povezujemo s tradicionalno in trajnostno arhitekturo.

ClayExpert

Surowe 8

14-400 Pasłęk

Poland