isolatie van historische gebouwen

straw-clay board - historic building insulation

We kunnen je isolatiemateriaal voor historische gebouwen leveren.

Geprefabriceerde bouwplaat, gemaakt van stro en klei. Toepasbaar als kant-en-klare ondergrond voor droogbouw, als skeletwandbehuizing of als intern thermo-isolerend materiaal voor houten en bakstenen muren (dubbelzijdige variant). Enkel- of dubbelzijdig bedekt met klei bovenop een jute net, afgewerkt met een rand van 55 mm. Het heeft een laag gewicht en een goede thermische en akoestische isolatie.

Historische gebouwen isoleren met ademende stro-klei platen.

De isolatie van historische gebouwen vormt een unieke uitdaging omdat de architecturale integriteit van het gebouw behouden moet blijven en tegelijkertijd de energie-efficiëntie verbeterd moet worden. De isolatie van dergelijke gebouwen moet met grote zorg worden uitgevoerd om beschadiging van historische materialen te voorkomen en om de historische betekenis van het gebouw te behouden. Hier volgt een overzicht van de overwegingen en methodes voor het isoleren van historische gebouwen:

Overwegingen voor het isoleren van historische gebouwen

Behoud van karakter: Elke isolatiestrategie moet het historische karakter, de kenmerken, de afwerking en de bouwtechnieken van het gebouw behouden.

Ademend vermogen: Historische gebouwen zijn vaak ontworpen om te “ademen”, zodat vocht op natuurlijke wijze kan verdampen. Isolatiematerialen en -methoden mogen geen vocht vasthouden, wat zou kunnen leiden tot verslechtering van de constructie van het gebouw.

Omkeerbaarheid: In het ideale geval zouden alle veranderingen aan een historisch gebouw omkeerbaar moeten zijn, zodat toekomstige monumentenzorgers de oorspronkelijke omstandigheden zonder veel problemen kunnen herstellen.

Compatibiliteit: Materialen die gebruikt worden voor isolatie moeten compatibel zijn met de bestaande bouwmaterialen om chemische reacties of fysieke schade te voorkomen.

Regelgeving: Er kunnen strikte regels en richtlijnen zijn die bepalen wat wel en niet gedaan kan worden op het gebied van het isoleren van historische gebouwen, vooral die gebouwen die formeel op de monumentenlijst staan of beschermd zijn.

Methoden om historische gebouwen te isoleren

Dak- en zolderisolatie: Dit is vaak de meest eenvoudige plek om isolatie aan te brengen, omdat het meestal niet ten koste gaat van de esthetiek van het gebouw. Materialen zoals minerale wol, cellulose of speciale schuimsoorten die zorgen voor ademend vermogen worden vaak gebruikt.

Muurisolatie: Dit kan een grotere uitdaging zijn vanwege mogelijke schade bij het installeren van isolatie. Opties zijn onder andere ingeblazen cellulose of schuim, die in de holtes van de muur kunnen worden ingebracht via kleine gaatjes die later worden gedicht. De nieuwste technologie omvat platen van stroklei die aan de binnenkant van een muur kunnen worden geïnstalleerd.

Vloerisolatie: Isolatie kan worden aangebracht onder vloerplanken of vanuit een kruipruimte of kelder. Zorg voor voldoende ventilatie om vochtophoping te voorkomen.

Raambekleding: Historische ramen kunnen erg inefficiënt zijn. In plaats van ze te vervangen, kan secundaire beglazing worden geïnstalleerd of gespecialiseerde raamfolie worden gebruikt om de thermische prestaties te verbeteren zonder het uiterlijk te veranderen.

Tochtwering: Het afdichten van kieren rond deuren, ramen en andere plekken om luchtlekken te voorkomen kan de energie-efficiëntie aanzienlijk verbeteren zonder de structuur van het gebouw aan te tasten.

Gespecialiseerde technieken en materialen

Stro-klei platen: Deze kunnen op muren worden aangebracht en zijn compatibel met veel traditionele bouwmaterialen.

Aerogel isolatie: Dit is een zeer efficiënt isolatiemateriaal dat soms in dunne lagen kan worden gebruikt om hoge isolatieniveaus te bieden zonder veel massa. Het nadeel van aerogel is de prijs.

Thermisch Behang: Dit is een behang met isolerende eigenschappen dat soms kan worden gebruikt in historische gebouwen.

Uitdagingen

Kosten: Het isoleren van historische gebouwen kan duur zijn vanwege de speciale materialen en technieken die nodig zijn.

Expertise: Het vereist de vaardigheid van professionals die ervaren zijn in zowel conservering als energierenovatie.

Conclusie

Het isoleren van historische gebouwen is een delicaat evenwicht tussen het behouden van het verleden en het omarmen van de toekomst. Met de juiste aanpak is het mogelijk om energie-efficiëntieverbeteringen te bereiken terwijl de historische integriteit van het gebouw behouden blijft. Zorgvuldige beoordeling, planning en uitvoering met de juiste materialen en methoden zijn cruciaal voor het succesvol isoleren van historische gebouwen.