Hajanaisen savilevyn eristys – Historiallisten rakennusten eristys

straw-clay board - historic building insulation

Meiltä saat historiallisten rakennusten eristysmateriaalit.

Tehdasvalmisteinen rakennuslevy, joka on valmistettu oljesta ja savesta. Voidaan soveltaa valmiina kuivarakenteiden taustana, luurankoseinäkotelona tai puu- ja tiiliseinien sisäpuolisena lämmöneristeenä (kaksipuolinen variantti). Yksin- tai kaksoispäällystetty savella juuttiverkon päällä, viimeistelty 55 mm:n reunalla. Siinä on alhainen paino ja hyvä lämpö- ja äänieristys.

Historiallisten rakennusten eristäminen hengittävillä olkisavilevyillä.

Historiallisten rakennusten eristämiseen liittyy ainutlaatuisia haasteita, koska rakennuksen arkkitehtoninen eheys on säilytettävä ja samalla parannettava energiatehokkuutta. Tällaisten rakennusten eristäminen on tehtävä erittäin huolellisesti, jotta vältetään historiallisten materiaalien vahingoittuminen ja säilytetään rakennuksen historiallinen merkitys. Seuraavassa on yleiskatsaus historiallisten rakennusten eristämiseen liittyvistä näkökohdista ja menetelmistä:

Historiallisten rakennusten eristämiseen liittyvät näkökohdat

Luonteen säilyttäminen: Kaikissa eristysstrategioissa on säilytettävä rakennuksen historiallinen luonne, ominaisuudet, viimeistelyt ja rakennustekniikat.

Hengittävyys: Historialliset rakennukset on usein suunniteltu hengittäviksi, jolloin kosteus pääsee haihtumaan luonnollisesti. Eristysmateriaalit ja -menetelmät eivät saa sitoa kosteutta, mikä voisi johtaa rakennuksen rakenteen heikkenemiseen.

Käännettävyys: Ihannetapauksessa historialliseen rakennukseen tehtyjen muutosten pitäisi olla palautettavissa, jotta tulevat suojelijat voivat palauttaa alkuperäiset olosuhteet ilman suurempia ongelmia.

Yhteensopivuus: Eristeenä käytettävien materiaalien on oltava yhteensopivia olemassa olevien rakennusmateriaalien kanssa, jotta vältetään kemialliset reaktiot tai fyysiset vauriot.

Määräykset: Historiallisten rakennusten, erityisesti virallisesti luetteloitujen tai suojeltujen rakennusten, eristämisessä voi olla tiukkoja määräyksiä ja ohjeita siitä, mitä voidaan ja mitä ei voida tehdä.

Historiallisten rakennusten eristysmenetelmät

Kattojen ja ullakoiden eristäminen: Tämä on usein suoraviivaisin paikka lisätä eristystä, koska se ei yleensä häiritse rakennuksen ulkonäköä. Yleisesti käytetään materiaaleja, kuten mineraalivillaa, selluloosaa tai erityisiä vaahtomuovia, jotka mahdollistavat hengittävyyden.

Seinäeristys: Tämä voi olla haastavampaa eristeen asentamisen mahdollisten vaurioiden vuoksi. Vaihtoehtoina ovat puhallettava selluloosa tai vaahtomuovi, jotka voidaan lisätä seinän onteloihin pienistä rei’istä, jotka myöhemmin paikataan. Uusinta tekniikkaa ovat olkisavilevyt, jotka voidaan asentaa seinän sisäpuolelle.

Lattiaeristys: Eristys voidaan lisätä lattialautojen alle tai ryömintätilaan tai kellariin. On huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta kosteuden muodostumisen estämiseksi.

Ikkunoiden käsittely: Historialliset ikkunat voivat olla hyvin tehottomia. Niiden korvaamisen sijasta voidaan asentaa toissijainen lasitus tai käyttää erityisiä ikkunakalvoja, joilla voidaan parantaa lämpötehoa ulkonäköä muuttamatta.

Vedonesto: Ovien, ikkunoiden ja muiden alueiden ympärillä olevien aukkojen tiivistäminen ilmavuotojen estämiseksi voi parantaa energiatehokkuutta merkittävästi vaikuttamatta rakennuksen rakenteeseen.

Erikoistekniikat ja -materiaalit

Olkisavilevyt: Näitä voidaan levittää seiniin, ja ne sopivat yhteen monien perinteisten rakennusmateriaalien kanssa.

Aerogeelieristys: Tämä on erittäin tehokas eristysmateriaali, jota voidaan joskus käyttää ohuina kerroksina, jolloin saadaan aikaan korkea eristys ilman suurta tilaa. Aerogeelin huono puoli on sen hinta.

Lämpötapetit: Tämä on eristysominaisuuksia omaava tapetti, jota voidaan joskus käyttää historiallisissa rakennuksissa.

Haasteet

Kustannukset: Historiallisten rakennusten eristäminen voi olla kallista vaadittavien erikoismateriaalien ja -tekniikoiden vuoksi.

Asiantuntemus: Se edellyttää ammattilaisten taitoja, joilla on kokemusta sekä suojelusta että energiataloudellisesta jälkiasennuksesta.

Johtopäätös

Historiallisten rakennusten eristäminen on herkkä tasapaino menneisyyden säilyttämisen ja tulevaisuuden omaksumisen välillä. Oikealla lähestymistavalla on mahdollista saavuttaa energiatehokkuuden parannuksia ja samalla säilyttää rakennuksen historiallinen eheys. Huolellinen arviointi, suunnittelu ja toteutus asianmukaisia materiaaleja ja menetelmiä käyttäen ovat ratkaisevia tekijöitä historiallisten rakennusten onnistuneessa eristämisessä.