Adobe bakstenen / Aarde bakstenen / Modder bakstenen / Gedroogde bakstenen

 

Onze bakstenen bestaan uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten: klei, stro, zaagsel en worden met de hand gemaakt en in de zon gedroogd.

3DF 900 Adobe Brick

3DF 900 Adobe baksteen

 • Norm: DIN 18945
  Formaat (volgens DIN 18945) 2DF (24,5 cm x 17,5 cm x 11,5 cm)
  Dichtheidsklasse 0,9
  μ-waarde 5/10
  Warmtegeleidingscoëfficiënt ( 𝑊/m-K ) 0,30
  Bouwmateriaal klasse: B2
2DF 900 Mud Brick

2DF 900 Adobe baksteen

 • Norm: DIN 18945
  Toepassingsklasse: AK II
  Formaat (volgens DIN 18945) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Dichtheidsklasse 1,6
  μ-waarde 5/10
  Warmtegeleidingscoëfficiënt ( 𝑊/m-K ) 0,73
  Bouwmateriaal klasse: A1
2DF 700 Sun dried brick

2DF 700 Adobe baksteen

 • Norm: DIN 18945
  Formaat (volgens DIN 18945) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Dichtheidsklasse 0,7
  μ-waarde 5/10
  Warmtegeleidingscoëfficiënt ( 𝑊/m-K ) 0,21
  Bouwmateriaal klasse: B2

 

Vertel ons over je project, misschien kunnen we je helpen en kleimaterialen leveren.

Wat zijn gedroogde bakstenen en waar zijn ze van gemaakt?

Gedroogde bakstenen, ook wel bekend als adobe bakstenen of in de zon gedroogde bakstenen, zijn bouwmaterialen gemaakt van een mengsel van klei, water en organische materialen zoals stro, houtstof of andere bindmiddelen om de bindende eigenschappen en algehele sterkte te verbeteren. Deze stenen worden gevormd door het moddermengsel tot blokken te vormen en ze op natuurlijke wijze onder de zon te laten drogen en uitharden.

 

Voordelen van gedroogde bakstenen

Milieuvriendelijk: Gedroogde bakstenen zijn een duurzame bouwoptie, omdat ze gebruikmaken van lokaal beschikbare materialen.

Energie-efficiënt: Gedroogde bakstenen hebben een goede thermische massa, wat helpt om de binnentemperatuur te reguleren en de behoefte aan verwarming of koeling te verminderen.

Lage kosten: De materialen voor leemstenen zijn vaak overvloedig en goedkoop, waardoor ze een kosteneffectieve keuze voor de bouw zijn.

Veelzijdigheid: Adobe bakstenen kunnen gemakkelijk worden gevormd in verschillende maten en vormen om muren, bogen en andere architecturale elementen te maken.

Niet-giftig: Adobe bakstenen zijn niet giftig en geven geen schadelijke chemicaliën af aan het milieu of de binnenlucht.

Natuurlijke esthetiek: Het aardse uiterlijk van leemstenen kan gebouwen een rustieke en visueel aantrekkelijke uitstraling geven.

Nadelen van Adobe bakstenen:

Duurzaamheid: Gedroogde bakstenen kunnen na verloop van tijd eroderen of verslechteren, vooral in natte klimaten, tenzij ze goed worden onderhouden.

Kwetsbaarheid voor water: Gedroogde bakstenen kunnen worden beschadigd door overmatig vocht, dus waterdicht maken en een goede drainage zijn van cruciaal belang.

Arbeidsintensief: Het maken van Adobe bakstenen en het bouwen van gebouwen ermee kan arbeidsintensief zijn, omdat de bakstenen afzonderlijk gevormd en gedroogd moeten worden.

Beperkte structurele sterkte: Hoewel leemstenen voldoende stevigheid kunnen bieden voor kleinere gebouwen, zijn ze zonder extra versteviging mogelijk niet geschikt voor grotere constructies of constructies met meerdere verdiepingen.

Brandgevoeligheid: Gedroogde bakstenen zijn van nature niet brandbestendig en kunnen worden beschadigd door intense hitte.

 

Waar worden gedroogde bakstenen voor gebruikt?

Modderstenen worden gebruikt om muren, gebouwen en andere constructies te bouwen. Ze worden van oudsher in verschillende culturen over de hele wereld gebruikt voor huisvesting, religieuze gebouwen en andere architectonische projecten. Tegenwoordig worden ze vaker gebruikt in

 

Zijn Adobe bakstenen sterk?

Modderstenen hebben een gemiddelde sterkte, geschikt voor constructies van één verdieping of laagbouw. Hun sterkte is echter niet vergelijkbaar met moderne bouwmaterialen zoals beton of staal.

 

Hoe sterk zijn gedroogde bakstenen?

De sterkte van leemstenen kan variëren op basis van factoren zoals de kwaliteit van de klei, het uithardingsproces en de aanwezigheid van bindmiddelen zoals stro. Over het algemeen hebben ze een lagere sterkte in vergelijking met conventionele bakstenen.

 

Hoe lang gaan gedroogde bakstenen mee?

De levensduur van leemstenen hangt af van factoren als klimaat, onderhoud en blootstelling aan vocht. Goed onderhouden leemstenen constructies kunnen tientallen jaren of zelfs langer meegaan.

 

Wie gebruikten lemen bakstenen om gebouwen te maken?

Veel oude beschavingen, waaronder de Egyptenaren, Mesopotamiërs en inheemse volkeren in verschillende regio’s, gebruikten lemen bakstenen om gebouwen en constructies te bouwen.

 

Zijn Adobe bakstenen waterdicht?

Modderstenen zijn niet inherent waterdicht. Ze kunnen water absorberen en verzwakken als ze aan overmatig vocht worden blootgesteld. Een goede afdichting en waterdichte technieken zijn nodig om waterschade te voorkomen.

 

Lossen lemen bakstenen op in water?

Modderstenen kunnen verslechteren wanneer ze worden blootgesteld aan langdurig vocht, maar ze lossen niet op zoals een oplosbare stof. In plaats daarvan kunnen ze eroderen en hun structurele integriteit verliezen.

 

Zijn gedroogde bakstenen duurzaam?

Ja, leemstenen worden als duurzaam beschouwd vanwege het gebruik van lokaal beschikbare materialen, het lage energieverbruik tijdens de productie en de minimale impact op het milieu in vergelijking met meer grondstofintensieve bouwmaterialen.

 

Zijn leemstenen brandwerend?

Modderstenen zijn van nature niet brandwerend en kunnen worden beschadigd door hoge temperaturen. Hun brandwerendheid kan echter worden verbeterd door brandwerende additieven of coatings toe te voegen.

 

Hoe worden leemstenen gemaakt?

Modderstenen worden gemaakt door aarde of klei met water te mengen tot een modderachtige consistentie. Dit mengsel wordt tot bakstenen gevormd en in de zon te drogen gelegd. Soms worden organische materialen zoals stro toegevoegd om de sterkte te verbeteren en scheuren te voorkomen.

 

Hoe worden adobe stenen genoemd?

Adobe bakstenen worden meestal “modderbakstenen”, “gedroogde bakstenen” of “leemstenen” genoemd.

 

Wat is een lemen bakstenen huis?

Een lemen bakstenen huis is een type woning dat is gebouwd met lemen bakstenen als het primaire bouwmateriaal. Deze huizen hebben een uitgesproken aards uiterlijk en worden vaak geassocieerd met traditionele en duurzame architectuur.

ClayExpert

Surowe 8

14-400 Pasłęk

Poland