Тухли Adobe / Земни тухли / Кални тухли / Сухи тухли

 

Нашите тухли се състоят изключително от естествени съставки: глина, слама, дървени стърготини и са ръчно изработени и изсушени на слънце.

3DF 900 Adobe Brick

3DF 900 Тухла за адоба

 • Стандарт: DIN 18945
  Формат (по DIN 18945) 2DF (24,5 cm x 17,5 cm x 11,5 cm)
  Клас на плътност 0,9
  Стойност на μ 5/10
  Топлопроводимост ( 𝑊/m-K ) 0,30
  Клас на строителния материал: B2
2DF 900 Mud Brick

2DF 900 Adobe тухла

 • Стандарт: DIN 18945
  Клас на приложение: AK II
  Формат (по DIN 18945) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Клас на плътност 1,6
  Стойност на μ 5/10
  Топлопроводимост ( 𝑊/m-K ) 0,73
  Клас на строителния материал: A1
2DF 700 Sun dried brick

2DF 700 Adobe тухла

 • Стандарт: DIN 18945
  Формат (по DIN 18945) 2DF (24 cm x 11,5 cm x 11,3 cm)
  Клас на плътност 0,7
  Стойност на μ 5/10
  Топлопроводимост ( 𝑊/m-K ) 0,21
  Клас на строителния материал: B2

Разкажете ни за вашия проект, може би ще можем да ви помогнем и да ви предоставим материали от глина.

Какво представляват изсушените тухли и от какво са направени?

Сушените тухли, известни също като тухли от адобе или изсушени на слънце тухли, са строителни материали, изработени от смес от глина, вода и органични материали като слама, дървесен прах или други свързващи вещества, за да се подобрят свързващите им свойства и цялостната им здравина. Тези тухли се оформят, като калната смес се оформя на блокове и се оставя да изсъхне и да се втвърди по естествен начин на слънце.

 

Предимства на изсушените тухли:

Екологично чисти: Изсушените тухли са устойчив вариант за строителство, тъй като при тях се използват налични на място материали.

Енергийна ефективност: Изсушените тухли имат добра топлинна маса, която помага за регулиране на температурата в помещенията и намалява нуждата от отопление или охлаждане.

Ниски разходи: Материалите за кални тухли често са в изобилие и са евтини, което ги прави рентабилен избор за строителство.

Универсалност: Калните тухли могат лесно да се оформят в различни размери и форми за създаване на стени, арки и други архитектурни елементи.

Не са токсични: Адобе тухлите са нетоксични и не отделят вредни химикали в околната среда или въздуха в помещенията.

Естествена естетика: Земният вид на калните тухли може да създаде рустикален и визуално привлекателен вид на сградите.

Недостатъци на тухлите Adobe:

Дълготрайност: Сухите тухли могат да ерозират или да се влошат с течение на времето, особено при влажен климат, ако не се поддържат правилно.

Уязвимост към вода: Изсушените тухли могат да бъдат повредени от прекомерна влага, така че хидроизолацията и правилното отводняване са от решаващо значение.

Трудоемкост: Изработването на Adobe тухли и изграждането на сгради с тях може да бъде трудоемко, тъй като тухлите трябва да се оформят и изсушават индивидуално.

Ограничена конструктивна здравина: Макар че калните тухли могат да осигурят достатъчна здравина за по-малки сгради, те може да не са подходящи за по-големи или многоетажни конструкции без допълнително укрепване.

Податливост на пожар: Изсушените тухли не са естествено огнеустойчиви и могат да бъдат повредени от силна топлина.

 

За какво се използват сушените тухли?

Сухите тухли се използват за изграждане на стени, сгради и други конструкции. В исторически план те са използвани в различни култури по света за жилищни сгради, религиозни сгради и други архитектурни проекти. Днес те се използват по-често в

 

Здрави ли са тухлите Adobe?

Калните тухли имат умерено ниво на здравина, подходящо за едноетажни или нискоетажни конструкции. Тяхната здравина обаче не е сравнима със съвременните строителни материали като бетон или стомана.

 

Колко здрави са сухите тухли?

Здравината на калните тухли може да варира в зависимост от фактори като качеството на глината, процеса на втвърдяване и наличието на свързващи вещества като слама. Като цяло те имат по-ниска якост в сравнение с обикновените тухли.

 

Колко дълго издържат сушените тухли?

Продължителността на живота на калните тухли зависи от фактори като климат, поддръжка и излагане на влага. Правилно поддържаните конструкции от кални тухли могат да издържат няколко десетилетия или дори повече.

 

Кой е използвал кални тухли за изграждане на сгради?

Много древни цивилизации, включително египтяните, месопотамците и коренното население в различни региони, са използвали кални тухли за изграждане на сгради и конструкции.

 

Водоустойчиви ли са тухлите Adobe?

Калните тухли не са водоустойчиви по своята същност. Те могат да абсорбират вода и да отслабнат, ако са изложени на прекомерна влага. Необходими са подходящи техники за уплътняване и хидроизолация, за да се предотвратят повреди от вода.

 

Разтварят ли се калните тухли във вода?

Калните тухли могат да се влошат, когато са изложени на продължителна влага, но те не се разтварят като разтворимо вещество. Вместо това те могат да ерозират и да загубят структурната си цялост.

 

Устойчиви ли са калните тухли?

Да, калните тухли се считат за устойчиви поради използването на местни материали, ниското потребление на енергия по време на производството и минималното въздействие върху околната среда в сравнение с по-ресурсоемките строителни материали.

 

Огнеустойчиви ли са калните тухли?

Калните тухли не са естествено огнеустойчиви и могат да бъдат повредени от високи температури. Въпреки това тяхната огнеустойчивост може да бъде подобрена чрез добавяне на огнеупорни добавки или покрития.

 

Как се произвеждат калните тухли?

Калните тухли се произвеждат чрез смесване на почва или глина с вода до получаване на консистенция, подобна на кал. Тази смес се оформя на тухли и се оставя да изсъхне на слънце. Понякога се добавят органични материали като слама, за да се подобри здравината и да се предотврати напукването.

 

Как се наричат тухлите adobe?

Тухлите Adobe обикновено се наричат “кални тухли”, “сухи тухли” или “глинени тухли”.

 

Какво представлява къщата от глинени тухли?

Къщата от глинени тухли е вид жилище, построено с помощта на глинени тухли като основен строителен материал. Тези къщи имат характерен земен вид и често се свързват с традиционната и устойчивата архитектура.

ClayExpert

Surowe 8

14-400 Pasłęk

Poland